Vitamina D

- - Articole sanatoase

VITAMINA D3 – DE PRIORITIZAT

Pentru că ne aflăm în plin sezon rece, este un moment bun să ne amintim de importanța vitaminei D3. Știm că ne luăm vitamina D3 de la soare, dar ce facem când stăm mai mult în spații închise și ne expunem la soare foarte puțin, în special în anotimpurile reci?

În România, soarele permite sintetizarea naturală a Vitaminei D în organism doar între 15 mai și 15 septembrie. Sunt necesare aproximativ 20 de minute de expunere directă a pielii la lumina soarelui (fără produse care să conțină factor de protecție solară), de câteva ori pe săptămână, pentru a-ți asigura necesarul de Vitamina D! În restul anului, nu producem Vitamina D, iar organismul se resimte. Din alimentație putem să luăm foarte puțin din necesarul de D3 recomandat, cea mai bună soluție fiind un supliment de Vitamina D de caliatate.

Ce este Vitamina D?

În starea ei naturală, vitamina D are două forme: vitamina D3 și vitamina D2. Denumirea corectă pentru D3 este colecalciferol, iar pentru D2 – ergocalciferol. Vitamina D sintetizată în urma expunerii la soare și cea din peștele gras este vitamina D3, iar cea din legume este vitamina D2.În urma studiilor s-a ajuns la concluzia că vitamina D2 are o treime din efectul vitaminei D3. Vitamina D3 este mult mai fiziologică, în condițiile în care noi, oamenii, sintetizăm vitamina D3 în piele, nu D2.

Vitamina D este, de fapt, un hormon. Este produs în piele, din 7 – dehidrocolesterol (provitamina D3), derivat din colesterol.

Razele ultraviolete de tip B (UVB) de la soare, acționează asupra provitaminei D2 și o transformă în previtamina D3, convertită apoi în Vitamina D3. 

Vitamina D3 părăsește apoi pielea și intră în fluxul sanguin, unde este transportată de o proteină specială, numită proteina de legare a vitaminei D (VDBP).

Prin intermediul circulației sanguine, Vitamina D3 ajunge la numeroase organe interne din corp.

Care sunt sursele naturale de Vitamina D?

1. Soarele. Pentru că vitamina D este vitamina “razelor de soare”, soarele este principala sursă. Cantitatea sintetizată în urma expunerii la soare, diferă de la persoană la persoană. Factorii care determină cantitatea de Vitamina D pe care o putem obține de la soare sunt:

a)Zona geografică – cu cât stați mai la nord de Ecuador, cu atât este mai mică intensitatea razelor de soare.

b)Anotimpul și momentul zilei – pielea poate forma mai multă vitamina D în timpul verii și mai puțină iarna, iar cel mai bun moment al zilei pentru sinteza vitaminei D este între 10 dimineața și 3 după-amiaza.

c)Loțiunile solare, poluarea, umbra, ferestrele și îmbrăcămintea diminuează cantitatea razelor UVB care pătrund în piele și reduc producția normală a vitaminei D de către piele. O loțiune cu factor de protecție (SPF) mai mare de 8 scade cu peste 95% capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D. Cerul acoperit de nori, umbra și poluarea severă reduc energia solară de tip UVB cu 50%.

d)Vârsta – comparativ cu o persoană tânără, pielea unui vârstnic conține mult mai puțin 7-dehidrocolesterol. Prin urmare, aceasta produce de obicei doar 25% din cantitatea de vitamina D3 produsă de pielea unei persoane tinere.

e)Culoarea pielii vine dintr-un pigment al pielii numit melanină. Cu cât aveți mai multă malanină, cu atât mai închisă la culoare este pielea. Melanina are rolul de ecran natural de protecție împotriva razelor solare și împiedică razele soarelui să ajungă la starturile mai profunde ale pielii. Prin urmare, pielea de culoare mai închisă nu reușește să sintetizeze la fel de bine vitamina D comparativ cu cea de culoare mai deschisă.

2.Dieta nu este principala sursă de obținere a vitaminei D. Printre alimentele care conțin în mod natural mici cantități de vitamina D se numără peștele gras, precum somonul, macroul și peștele-spadă. De asemenea, vitamina D este prezentă în cantități mici în legume, carne, gălbenușul de ou și ciupercile Shiitake.

75% dintre adulți suferă de deficiență de vitamina D!

Cu ce este asociată deficiența de Vitamina D?

 • Osteoporoză și scăderea densității minerale osoase.
 • Imunitate slabă, rezistență scăzută la infecții, inclusiv la răceală și gripă.
 • Boli autoimune (astm, artrită psoriazică, psoriazis, lupus eritematos, tiroidă autoimună, scleroză multiplă, diabet de tip 1, boală intestinală inflamatorie).
 • Boli de inimă, inclusiv hipertensiune arterială.
 • Steatoză hepatică (ficat gras).
 • Boli cronice de rinichi.
 • Diferite forme de cancer.
 • Probleme dentare.
 • Preobleme ale pielii, inclusiv eczeme.
 • Probleme cu căderea părului.
 • Tulburări emoționale, depresie.
 • Afecțiuni neurologice (Alzheimer, Parkinson).
 • Sindromul de oboseală cronică.

Așadar, recomandarea este să consumați un supliment de vitamina D3 de calitate, în special dacă petreceți mult timp acasă sau la birou și în anotimpurile reci.

! Țineți minte că această vitamină se asimilează mult mai bine dacă este  consumată cu ulei (puteți să o luați în timpul mesei când consumați o salată cu dressing pe bază de ulei de măsline). 

Sursa: Puterea Vitaminei D – dr.Sarfraz Zaidi

Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *