Kale sauté

- - Fel principal

Ea e Kale, sau Tuscan Kale, sau varza neagra, sau varza furajera. Nu e prea populara la noi si nici nu prea se gaseste. Eu am vorbit cu o doamna de la piata inca de toamna trecuta, poate seamana si kale in gradina ei. Am tot asteptat pana mi-am pierdut speranta, pana cand, surpriza, a adus-o la piata! Am luat o increngatura mare, stiind ca din frunze nu va ramane foarte mult.

kale

Aceasta leguma care, aparent, nu spune prea multe, este surprinzator de valoroasa. Nu degeaba am tot asteptat-o atat timp. Face parte din familia Brassica, ce include crucifere cum ar fi broccoli, varza, varza de Bruxelles, si contine cei mai valorosi nutrienti dintre toate suratele. De fapt, i se spune ” the queen of greens “, si nu intamplator. Ce o face exceptionala?

  • o ceasca ( o portie ) de kale contine 684 % din doza zilnica de vitamina K, 206 % din vitamina A, 134 % vitamina C, 9 % Calciu, si toate acestea cu doar 33 de calorii
  • este un aliment ce scade riscul aparitiei cancerului, datorita dozei mari de vitamina K – trebuie consumata cu moderatie de catre cei care fac tratament cu anticoagulante
  • este o sursa excelenta de minerale: cupru, potasiu, fier, mangan si fosfor
  • ajuta secretia de luteina, pentru ochi sanatosi
  • este un puternic antioxidant
  • reduce colesterolul si aparitia bolilor de inima

Te incurajez ca daca ai gradina, sa o cultivi, sau daca o gasesti, sa o cumperi, pentru ca este un aliment-minune!

Kale se poate gati saute, se pot face chips-uri din ea, sau adauga la tocanite sau ciorbe. Eu iti propun astazi sauté-ul.

saute de kale

Ca sa faci sauté pune intr-o tigaie:

  • o ceasca de ulei de masline
  • putin ardei iute
  • 6-7 catei de usturoi taiati in jumatate

Lasa usturoiul la aurit. Intre timp, spala kale, curata frumos fiecare frunza de pe cotor si tai-o fideluta. Adauga frunzele in tigaie si toarna cate putina apa in timp ce este pe foc. Cand e gata, asezoneaz-o cu sare si cu zeama de lamaie. Textura ei este usor dura, si are cumva gust de broccoli si varza. Noi am mancat-o in combinatie cu orez Basmati in care am pus drojdie inactiva pentru proteine si peste care am adaugat seminte de in si de canepa pentru inca multe alte beneficii. Pofta! :)

Roxana

There Are 2 Comments On This Article.

  1. Parca la Lidl am vazut varza kale, sub forma proaspata. Stiu ca sub forma de pulbere se mai gaseste, dar varianta proaspata este mai rar la noi….deocamdata :)

    • Varianta proaspata se gaseste de obicei in Brasov, in piata Dacia. Sunt cativa mici producatori care aduc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *