Dovleac la cuptor
Este sezonul dovleacului si il gasesti in toate pietele si magazinele. Haide sa ne bucuram de rotofeiul dovleac, mai ales ca e plin de vitamine! Dovleacul contine cantitati mari de antioxidanti, de beta-caroten, vitaminele C si E, este un aliment sarac in calorii si bogat in fibre. Reteta pe care doresc sa ti-o impartasesc este atat de usor de facut si atat de gustoasa, incat iti va modifica perceptia fata de “modestul” dovleac. De obicei dovleacul se foloseste la dulciuri ( la placinte sau tarte ), dar sa il valorificam si in alt mod, intr-o mancare gustoasa si simpla.
Pentru doua portii de dovleac la cuptor, servit ca fel principal, ai nevoie de:
- 500 de grame de dovleac curatat si taiat felii de aproximativ 1 cm
- o cescuta de ulei de masline
- putina sare neiodata
- piper
- Parmesan sau Grana Padano sau Pecorino Romano razuit ( cantitatea in functie de preferinte )
Toarna intr-un castron uleiul de masline peste dovleac si asezoneaza cu sare si piper. Amesteca bucatile astfel incat uleiul sa ajunga pe fiecare felie in parte. Rastoarna continutul intr-un vas termorezistent si baga la cuptor. Eu l-am lasat 30-40 de minute si am amestecat ocazional, ca sa se coaca uniform. Cat timp dovleacul se face la cuptor, ai timp sa faci ceva ce iti place tie. Cand dovleacul e gata trebuie sa aiba textura unui cartof copt. Pune dovleacul copt intr-o farfurie si adauga branza razuita cat inca e cald. Bucura-te de textura lui onctuoasa si mananca-l cu paine prajita calda. Sunt curioasa cum iti va placea. Astept sa imi spui.
S-avem pofta la dovleac parfumat!
Leave a Reply