Stil de viata etic
Un subiect sine qua non, as spune eu, in straduinta de a avea un stil de viata in acord cu noi, cu ceilalti si cu natura este un stil de viata etic. 53 % din testoasele marine ingereaza plastic, exista o “groapa” imensa de gunoi in ocean, pe care daca o vezi iti vine sa plangi si te intrebi ce-i cu umanitatea si de ce nu ai stiut despre asta pana acum. Oameni buni, TREZIREA! Un stil de viata sustenabil si sanatos presupune cateva lucruri de bun simt.
1. Arunca gunoaiele disociat. Plastic si metal la plastic si metal, hartie la hartie, sticla la sticla. Stiu, container-ele speciale sunt la 3 cartiere distanta si presupui ca cei de la compania de salubrizare le arunca tot in acelasi loc. “Si vecinul? Vecinul de ce nu arunca disociat?!” Da-l incolo pe vecinul si fa ce e nevoie sa faci, spune-le si altora si poate, iti vor lua exemplul. Cat despre pubelele speciale, ia cu tine un carucior cu materiale de reciclat sau du-le cu masina cand ai drum in zona.
2. Cumpara de la piata si nu cere punga. “Cum adica sa nu cer punga pentru patrunjel?!” Foarte bine. Cumpara-ti o plasa din textil cu care poti sa mergi 3 ani la cumparaturi si testoasele adorabile din ocean vor fi mai bucuroase. De exemplu, daca cumperi broccoli de la piata sustii un om care isi duce traiul doar din agricultura, nu cumperi cutie din plastic pe care apoi sa o arunci, si mai socializezi cu oamenii care inca muncesc pamantul si banii raman la tine in tara.
3. Nu cumpara lucruri inutile. Stiu, notiunea de util sau inutil este una raportata la nevoile fiecaruia, dar, totusi, inainte sa pui in cos un produs, gandeste-te daca ai cu adevarat nevoie de el.
4. Foloseste minimum de detergenti. Ai si o varianta care nu da alergii, care e prietenoasa cu mediul si care e accesibila: nucile de sapun. Nu mai folosi balsam de rufe, alege un ulei esential. Bebelusul tau va fi si el, mai fericit.
5. Nu cumpara mancare pentru ca apoi sa arunci. Risipa ta inseamna litri de apa consumati, pamant indopat de chimicale si deseuri in plus pe care le vei arunca. Fa planul din aproape in aproape astfel incat sa nu arunci mancare.
6. Nu cumpara toate hainele de la branduri internationale. Uneori poti avea surpriza ca la magazinul cu haine la mana a doua din cartier sa gasesti lucruri de foarte buna calitate, pe care nu le-ai gasi in magazinele de fashion sau, poate le gasesti, dar la preturi exorbitante. In plus, sunt mult mai artistice si nu vei vedea pe strada pantaloni ca ai tai si nu vei ghici din ce colectie face parte rochia vecinei. De asemenea, sustine cat poti de mult micii artizani, croitoreasa din cartier sau produsele Fair Trade.
7. Mananca alimente bogate nutritional, hraneste-te valoros, ceea ce se va reflecta in boli mai putine, disconfort mai mic, mai putini bani cheltuiti pe medicamente si o descurajare a anumitor industrii poluante mental si de mediu.8. Citeste eticheta. Nu cumpara produse care contin aditivi, conservanti si alte substante chimice.
9. Cumpara legume si fructe de sezon. Raportat la ADN-ul tau, iti vei oferi exact hrana de care are nevoie organismul tau in functie de locul in care traiesti, si in functie de clima. Sa fii vegetarian poate fi o provocare in sensul asta, dar nu te lasa! :)
10. Nu te speria ca vei deveni oaia neagra a familiei. Adu-ti aminte ca schimbarile nu se pot produce fara o anumita rezistenta din partea celorlalti. Rezista tu mai mult decat ei, si poate te vor urma la un moment dat. Sau poate nu.
11. Daca in drumul tau prin natura gasesti un pet sau o punga de plastic, dupa ce te-ai indignat ca nesimtitii nu strang dupa ce au mancat gratarul, ia frumusel ce ai gasit si arunca la primul cos pe care il intalnesti.
12. Planteaza flori care au polen. Albinele si alte gargarite vor fi bucuroase sa te viziteze. ” Si daca stau la etajul 10?” Da, chiar si atunci.
13. Daca ai un izvor prin preajma, nu te sfii sa iei apa de acolo. Daca ai cumpara apa pentru o saptamana ar trebui sa arunci aproximativ 7 bidoane de plastic e persoana / saptamana. In plus, la izvor ai apa vie. Daca nu ai vreu inzvor prin preajma, mergi o data la 2 saptamani in cea mai apropiata localitate in care se afla un izvor si reumple sticle pe care le aveai deja.
14. Daca intalnesti fiinte care au nevoie de sustinerea ta incearca sa le oferi ceva. De exemplu, un om nevoias se bucura de un pachetel cu cate ceva de-ale gurii. Nu incurajez cersetoria. Unii pot sa nu aiba nevoie de ceea ce le oferi tu. Dar ii poti intreba. Daca intalnesti animalute ranite, infometate sau ale nimanui, fii de ajutor asa cum poti. Ai putea pune in traista ta de zi cu zi un pliculet cu mancare pentru animale sau, bobite in portbagaj, daca ai masina. Daca gasesti animale ranite, nu intoarce capul. Incearca sa faci ceva ca sa fii de ajutor. Nu cumpara animale, adopta.
Uneori poate fi provocator sa ai un stil de viata etic in mod constant. Totusi, este nevoie sa ne schimbam atitudinea ACUM!
Succes si o zi buna!
Leave a Reply