Crostata cu gem si nuci

314499_10151326870629618_7524941_n

O reteta foarte simpla, vegana, o veti intalni adesea daca veti merge in Italia. Crostata cu gem si nuci este un “dulce” nepretentios si care se face foarte simplu si rapid.

Pentru o crostata aveti nevoie de urmatoarele:

Aluatul:

300 g de faina alba sau integrala, dupa preferinta

100 ml de ulei de masline

1 lingurita de sare

75 ml de apa

Umplutura:

1 borcan de 800 g de gem de prune sau corcoduse

1 cana de miez de nuca

Amestecati ingredientele pentru aluat cu ajutorul unui robot de bucatarie sau cu mana pana cand textura este usor faramicioasa dar se incheaga. Daca mai este nevoie, mai adaugati putina apa sau faina pana cand se leaga. Pentru a fi mai fraged, puteti lasa aluatul la frigider pentru aproximativ 2 ore.

Puneti 3/4 din aluat intr-un vas de sticla pentru tarte ( vezi foto ) si intindeti-l uniform cu mana sau cu o rola de prajituri. Aluatul trebuie sa acopere si marginile vasului. Intepati aluatul cu o furculita pentru a nu se umfla.

Dati 10 minute la cuptor, 180 de grade, cu caldura de sus si de jos. Scoateti vasul din cuptor si adaugati gemul.

placinta_sarata_de_dovleac_aluat

Separat, din aluatul ramas intideti o foaie foarte subtire. Taiati cu ajutorul unui roler de prajituri ( cu model sau fara ) fasii de 1.5 cm de aluat pe care le asezati peste gem dupa cum urmeaza: prima data asezati fasiile de la mic la mare paralel pana in capatul tarteti, dupa care, perpendicular repetati actiunea cu fasiile ramase. In cazul in care pare prea complicat sau aluatul nu va permite sa il intindeti foarte bine, puteti lasa gemul neacoperit.

In spatiile dintre fasii adaugati nuci. Daca ati ales varianta fara fasii, imprastiati nucile uniform peste gem.

Dati la cuptor la 180 de grade ( de sus si de jos ) pana cand aluatul devine auriu. Lasati sa se raceasca. Crostata este cea mai buna a doua zi, dupa ce gemul s-a intarit.

Aceasta varianta de crostata este foarte versatila. Puteti incerca si alte umpluturi, mere sau dovleac de exemplu.

Pofta buna! :)

Roxana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *