Ceai de condimente
Am avut revelatia acestui ceai dupa ce instructoarea mea de Yoga ne-a servit, de ziua ei, cu ceai ayurvedic. M-am gandit, de asemenea, la un ceai pe care il beam cu placere intr-unul din Bistro-urile din oras si as fi vrut sa il iau acasa, si sa il beau tot timpul, atat de mult imi placea aroma! Aducandu-mi aminte gusturile, am facut un joc de imaginatie si m-am gandit: oare care erau gusturile acelea si din ce le-as putea obtine? Asadar, am luat rasnita de la robot, si am pus in ea, dupa “ochi”, parti egale din urmatoarele condimente:
- cuisoare
- anason stelat
- pudra de ghimbir
- pudra de curcuma ( turmeric )
- scortisoara
- cardamon
Le-am rasnit ( chiar daca pulberile nu trebuiau rasnite, dar pentru omogenizarea gusturilor, era nevoie ) si, intre timp, am incalzit apa ( de izvor, de la Pietrele lui Solomon, de unde luam de ceva vreme ). Pentru un litru de ceai este suficienta o lingurita rasa din praful care se creeaza prin rasnire. Pentru mine, acest ceai e un deliciu. De obicei, il beau dimineata ( mai pun un pliculet de ceai verde in el, pentru trezire ), dar e foarte bun oricand. Pe langa gustul absolut fenomenal, acest ceai contine toata esenta condimentelor si toate proprietatile vindecatoare pe care le au acestea. Ia sa vedem.
Cuisoarele sunt, de fapt, mugurii arborelui Eugenia Caryophyllus, deci ca orice mugur, contin toata esenta plantei intr-un bobulet. Acestea contin ulei volatil, ca majoritatea celorlalte ingrediente ale ceaiului. Pot fi folosite cu succes in racelile de sezon, fiind de un real ajutor. Sunt foarte bune pentru digestie, ajutand tranzitul intestinal. Ele au, de asemenea, actiuni antiparazitare, tonice, antibacteriene, usor anestezice, analgezice si relaxante. Pentru anumite afectiuni se poate folosi si uleiul de cuisoare, insa trebuie consultat un medic naturopat.
Anasonul stelat este unul dintre condimentele mele preferate! Un gust asemanator il au feniculul ( leguma ) si semintele de fincen. Dintotdeauna mi-a placut acest gust, drept pentru care imi plac Sambuca ( un lichior de anason ), bomboanele cu anason si chiar sa ma spal pe dinti cu pasta de dinti cu aroma de anason. Cred ca lumea se imparte in doua, din acest punct de vedere: dei carora le place si cei carora nu le place acest gust. :D
Anasonul are proprietati asemanatoare cu cele ale cuisoarelor. Ajuta peristaltismul intestinal, este bun impotriva balonarilor si a colicilor, e antiinflamator, antiparazitar si antiviral.
Ghimbirul intareste sistemul imunitar, ajuta digestia, are caracter antialergic, este bun pentru circulatia sangelui, previne artrita, are efect energizant, si ajuta impotriva stress-ului. In cartea sa, “The Inflammation Free Diet”, Monica Reinagel considera ca ghimbirul face parte dintre alimentele cu cel mai mare indice antiinflamator.
Curcuma sau turmericul face parte, de asemenea din alimentele cu potential antiinflamator si antioxidant puternic. Este des folosit in bucataria orientala, dar usor-usor il putem introduce si noi in bucataria noastra, pentru proprietatile sale.
Printre altele, turmericul este antioxidant, ajuta in cazul bolilor hepato-biliare, are proprietati antibiotice, antivirale, creste mobilitatea articulatiilor, imbunatateste circulatia, ajuta la eliminarea toxinelor si este stimulator pentru bila.
Scortisoara este, de asemenea un puternic antioxidant. Este un condiment cu efect relaxant, intineritor, antiviral, echilibreaza glicemia si are un efect tonic asupra creierului si organismului.
Cardamonul poate fi folosit si la cafea, dand o aroma orientala. Are, de asemenea, multiple intrebuintari pentru sanatate. In medicina Ayurvedica se considera ca persoanele care sufera de depresie pot bea ceai de cardamon si ca acesta ii poate ajuta impotriva acestei probleme innegurate. Are efect detoxifiant, ajuta in cazul problemelor de digestie, antioxidant si afrodisiac.
Asadar, daca vrei sa incerci acest cocktail pretios, e foarte simplu. Insa, trebuie sa mentionez ca pentru orice problema de sanatate trebuie sa consulti un medic, indiciile oferite pe site fiind informative. De asemenea, persoanele cu alergii, care se stiu bolnave, sau sunt insarcinate, ar trebui sa se documenteze mai bine inainte de a incerca sa consume aceste condimente si sa ceara sfatul medicului.
Salute!
Leave a Reply